Apteczki od Lewicy w Światowy Dzień Pierwszej Pomocy

Życie ludzkie zawsze powinno stać na pierwszym miejscu, a każdy z nas powinien wiedzieć, jak zachować się w sytuacji zagrożenia życia. Na te kwestie uwagę postanowiła zwrócić uwagę Lewica w Światowy Dzień Pierwszej Pomocy, przy okazji rozdając mieszkańcom apteczki podręczne.

"To bardzo ważny dzień, bardzo ważne święto, które towarzyszy nam już 23 lata i my dzisiaj z naszym kandydatem z listy Lewicy Bogusławem Tyką, byłym dyrektorem łódzkiej placówki pogotowia, chcemy kilka zdań powiedzieć o ratownictwie medycznym. Ja wstęp, a szczegóły nasz ekspert, profesjonalista, który się na tym zna, ale też dzisiaj z racji tego święta, przygotowaliśmy dla mieszkańców Łodzi takie małe apteczki, które mają być symbolem pomagania i niesienia pomocy. Chcemy też powiedzieć, jak ważna jest pierwsza pomoc, jak ważny jest ten pierwszy odruch i pierwszy gest. Jak widzimy, że ktoś może znajdować się w niebezpieczeństwie, że zdrowie czy życie jest zagrożone, ta pierwsza pomoc, czasami ten pierwszy telefon alarmowy 112, może uratować komuś życie" — podkreślił poseł Tomasz Trela, lider łódzkiej listy Lewicy do Sejmu RP.

Przy tej okazji polityk Lewicy przypomniał o postulacie partii, zakładającym wzrost wydatków na system opieki medycznej do 8% PKB. Łódzki poseł dodał też, że pieniądze te muszą być dobrze zarządzane i dobrze wydatkowane, z korzyścią dla pacjentów. Celem Lewicy jest zwiększenie dostępności systemu opieki medycznej i zmniejszenie kolejek do lekarzy specjalistów, ale też zwiększenie prestiżu i bezpieczeństwa ratowników medycznych.

"Ratownik, to jest osoba, która jest osobą zaufania publicznego, to jest osoba, która ma być w tych miejscach, gdzie my obywatele potrzebujemy pomocy. Od kilkudziesięciu lat forsuję tezę, że ratownik, jako paramedyk, powinien funkcjonować w sferze standardów medycznych, tak aby on bezpiecznie wykonywał swoje czynności, nie obawiając się żadnych innych konsekwencji ponoszonych z tego tytułu. Za ratownikiem musi stać system, on nie może być sam w sytuacji, kiedy znajdzie się w bezpośrednim zagrożeniu życia innych osób. Ratownik to jest osoba, która powinna nieustannie się kształcić i to kształcenie powinno odbywać się w godzinach pracy. To nie jest tak, że on powinien przychodzić poza godzinami. Te godziny powinny być płatne i doskonale zagospodarowane. Ratownik powinien być doskonale wyposażony, a karetka, którą się posługuje, powinna być jednakowa w całej Polsce. To nie może być tak, że ratownik przychodzący do pracy uczy się dopiero swojego sprzętu, który właśnie przed chwileczką zauważył w karetce. Każdy ratownik, wchodząc do zespołu, wchodząc do karetki, wie o czym rozmawiamy, wie, gdzie ma podstawowe sprzęty do ratowania życia ludzkiego" — stwierdził Bogusław Tyka, były dyrektor Wojewódzkiej Stacji Ratownictwa Medycznego, kandydat Lewicy do Sejmu RP.

Kandydat zaznaczył, że system opieki medycznej powinien być sprawny i leczyć pacjenta jeszcze na poziomie podstawowej opieki zdrowotnej, zapobiegając jego hospitalizacji. Kandydat Lewicy zaapelował też, by nie obawiać się udzielania pomocy osobie, której życie jest zagrożone.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!