Do programu

dodano 2017-02-07 00:32 w kategorii: Wojewódzkie

Reagując na potrzeby twórcze komisji programowej, można się wielce zastanawiać nad głównymi tezami do stworzenia optymalnego programu, na tyle intrygującego by zainteresować sympatyków.

Mając w pamięci stonowaną i ciepłą postać naszego przyjaciela Józefa Oleksego, który to swego czasu był mentorem komisji programowych, który w sposób niesamowicie inteligentny potrafił przekonać do siebie i swoich propozycji wiele osób o dość odmiennej opinii, należy chyba pójść tym śladem i bynajmniej spróbować tejże retoryki. Nie skupiał się na drobiazgach a myślał twórczo w skali makro. Dlatego, myśląc w jego przestrzeni, wydaje się, że należy robić wszystko by państwo (Polska) była silna armią i bogata gospodarką. Żadna to nowość i rewelacja, rzekłby niektóry, że to truizm niejeden rzuci, problem w tym by stworzyć takie zależności. Otóż żadne zaklinanie rzeczywistości nie pomoże twórczo tak jak budowanie takiego kraju krok po kroku, rok za rokiem. Może i banalne owe tezy są, ale jakże prawdziwe i ciągle przez nas bagatelizowane. Ileż to razy, w chwilach zagrożenia, odwoływaliśmy się do opaczności boskiej lub sąsiedzkiej pomocy. Nikt i nic nie zastąpi wielkości państwa jak jego naród, armia i silna gospodarka. Słowa piękne, ktoś powie, ale jak to zrobić, jak osiągnąć cele, które poniosłyby i umieściły państwo nasze w strefie wpływów świata. Sprawa wydaje się być prosta, należy odsunąć od władzy politycznych populistów a dać większe możliwości specjalistom, menagerom, prawdziwym mężom stanu, widzących świat i przyszłość w perspektywie. Połączenie wizji z efektywną gospodarką mogą umieścić kraj, samo przez się, w odpowiednio ważnych strukturach świata.

redaktor portalu